415 64 000 Kjøpmannsgata 51, 7011 Trondheim Spørsmål?

Hva er nei-mat for deg som er gravid?

Det finnes mye ulik informasjon om hva man bør og ikke bør spise som gravid. Det ikke vanskelig å forstå at dere blivende mødre blir forvirret!

Vi har derfor laget en liste over matvarer som du i IKKE bør spise under svangerskapet.

Alkohol og tobakk er ikke tatt med da vi ikke regner dette som en matvare, men dette må du også selvsagt holde deg unna mens du bærer på et barn. Holder du deg unna disse matvarene behøver du ikke bekymre deg for den lille i magen.

 

 

HVA HVORFOR?
Kjøtt som ikke er gjennomstekt eller gjennomkokt Kan inneholde skadelige bakterier (listeria) og parasitter (toxoplasma gondii) som kan gi deg infeksjoner som påvirker barnet i magen.
Rå eller dårlig varmebehandlet fisk og skalldyr Her gjelder det samme som over, samt at sjømat kan inneholde miljøgifter.
Enkelte typer fisk

  • Blåkveite over 3 kg
  • Gjedde
  • Abbor over 25 cm
  • Ørret over 1 kg
  • Røye over 1 kg
  • Hai
  • Sverdfisk
  • Skater
  • Fersk tunfisk
  • Hval
  • Selkjøtt fra Vestisen
Er du i tvil om hvor stor fisken var, så er det best å stå over. Disse fiskeartene inneholder store mengder miljøgifter som kan lagres i fosterets kropp og gjøre skade. Tunfisken vi får tak i her til lands er som regel ikke fersk – og tunfisk på boks er helt trygt å spise.
Enkelte fiskeprodukter

  • Fiskelever
  • Svolværpostei
  • Lofotpostei
  • Raket fisk
Begge typene postei inneholder fiskelever. Fiskelever kan inneholde miljøgifter samt for mye vitamin A. Raket fisk er ikke varmebehandlet.
Skalldyr

  • Krabbeinnmat fra skillet
  • Fordøyelseskjertelen i kamskjell
  • Nyren i o-skjell
Miljøgifter. Reker og det hvite i krabbeklørne kan trygt spises.
Upasteurisert melk og ost av upasteurisert melk Alle slike produkter innen EØS-området skal være merket spesielt dersom det er benyttet upasteurisert melk i produksjonen. Sjekk ingredienslisten om det fremgår at osten er pasteurisert – hvis ikke bør du ikke spise den. (I enkelte land opplyses det at melken benyttet er rå – det betyr at den ikke er pasteurisert).
Myke og halvmyke oster, for eksempel

  • Brie
  • Camembert
  • Gorgonzola
Disse er laget av pasteurisert melk, men det er påvist listeriabakterie i noen av dem. Slik smitte er sjelden, men det er kanskje ikke verdt risikoen? Tar du likevel sjansen, er det viktig at osten er ferskest mulig.
Måseegg Miljøgifter.

Kilde: www.matportalen.no

 

I tillegg bør du styre unna oppskåret kjøttpålegg og spekemat (med mindre det er helt ferskt), store mengder kaffe, cola og te, blåskjell og gravet eller røkt fisk (denne burde isåfall også være helt fersk).