415 64 000 Kjøpmannsgata 51, 7011 Trondheim Spørsmål?

NÅR KAN EN MED ULTRALYD KONSTATERE GRAVIDITET?

Med ultralyd kan en stadfeste graviditet når en identifiserer plommesekken i livmorhulen med fosteranlegg (embryo). Den embryonale periode starter i uke 4 og ender uke 10. Hjerteaktivitet vil ofte kunne ses når embryoet måler 2mm  som tilsvarer 5-6 uker (CRL = Crown-Rump-Length = Hode-Rumpe-Lengde). Hjertet begynner å slå med en frekvens mellom 80 – 100 slag per minutt. I 5 -10% av tilfellene kan det være vanskelig å se hjerteaktivitet når embryoet måler mellom 2 og 4mm, til tross for levende embryo. (ISOUG Practice Guidlines: performance of first-trimester fetal ultrasound scan 2013).

Svangerskapet deles inn i tre trimester:

ULTRALYD I 1. TRIMESTER (FRA UKE 1 – 12)

Mange gravide kommer til ultralyd fordi de er spent og nysgjerrig på om det er et lite liv ”der inne”. Slår hjertet?

De mest vanlige medisinske årsakene til ultralyd undersøkelse i 1ste trimester kan være blødning, smerter, tidligere spontan abort, eller for å undersøke antall foster og graviditetslengde.

Uke 6 - 7
Uke 7 - 8
Uke 8 - 9
Uke 9 - 10
Uke 10-11

ULTRALYD I 2. TRIMESTER (FRA UKE 13 – 28)

Dette er en vekst og modningsfase for alle organer og ekstremiteter. Ved undersøkelsen måler vi tilvekst og utfører en anatomisk gjennomgang.

3D/4D avbildning passer godt å gjøre i uke 23-27 da fosteret har fått en fin form og ikke er så stort at det krølles sammen i livmoren.

Sent i svangerskapet kan ofte armer, bein og navlesnor ligge foran ansiktet, eller hodet ligger dypt i bekkenet. Dette vanskeligjør 3-dimensjonale (3D) avbildning av ansiktet. 3D ultralyd bygger på 2-dimensjonale (2D) ultralyd bilder tatt i flere retninger. 2D bildene behandles i et dataprogram for å fremstille 3D bildene.

2Dprofil1

For å se ansiktet tydelig må det peke ut mot magen, uten armer, bein, navlesnor eller morkake rett foran, og det må være bra med fostervann foran ansiktet.