NÅR KAN EN MED ULTRALYD KONSTATERE GRAVIDITET?

Med ultralyd kan en stadfeste graviditet når en identifiserer plommesekken i livmorhulen med fosteranlegg (embryo). Den embryonale periode starter i uke 4 og ender uke 10. Hjerteaktivitet vil ofte kunne ses når embryoet måler 2mm som tilsvarer 5-6 uker (CRL = Crown-Rump-Length = Hode-Rumpe-Lengde). Hjertet begynner å slå med en frekvens mellom 80 – 100 slag per minutt. I 5 -10% av tilfellene kan det være vanskelig å se hjerteaktivitet når embryoet måler mellom 2 og 4mm, til tross for levende embryo. (ISOUG Practice Guidlines: performance of first-trimester fetal ultrasound scan 2013).

Svangerskapet deles inn i tre trimester:

ULTRALYD I 1. TRIMESTER (FRA UKE 1 – 12)

Mange gravide kommer til ultralyd fordi de er spent og nysgjerrig på om det er et lite liv ”der inne”. Slår hjertet?

De mest vanlige medisinske årsakene til ultralyd undersøkelse i 1ste trimester kan være blødning, smerter, tidligere spontan abort, eller for å undersøke antall foster og graviditetslengde.

CRL er 4 – 8 mm, hjerteaktivitet vil alltid være tilstede og hjertefrekvensen ligger på ca 130 slag per minutt.

CRL er 9 – 14mm, armer og bein begynner å vokse ut, hjertefrekvensen har økt til 160 slag per minutt. Vannhinnen rundt embryo begynner å vises.

CRL  er 15 – 22mm, hjerne-kavitetene sees som ”hull” i hodet til embryo.

CRL er 23 – 31 mm, hjertefrekvensen har økt til 175 salg per minutt, og en vil kunne identifisere profil av fosteret.

CRL er 32 – 54 mm. Fosteret har nå utviklet alle organer og lemmer  og fått et menneskelig preg med relativt stort hode i forhold til kroppen. Hjertefrekvensen går ned til 165 slag per minutt ved utgangen av uke 11.CRL er 32 – 54 mm. Fosteret har nå utviklet alle organer og lemmer  og fått et menneskelig preg med relativt stort hode i forhold til kroppen. Hjertefrekvensen går ned til 165 slag per minutt ved utgangen av uke 11.

ULTRALYD I 2. TRIMESTER (FRA UKE 13 – 28)

Dette er en vekst og modningsfase for alle organer og ekstremiteter. Ved undersøkelsen måler vi tilvekst og utfører en anatomisk gjennomgang.

3D/4D avbildning passer godt å gjøre i uke 23-27 da fosteret har fått en fin form og ikke er så stort at det krølles sammen i livmoren.

Sent i svangerskapet kan ofte armer, bein og navlesnor ligge foran ansiktet, eller hodet ligger dypt i bekkenet. Dette vanskeligjør 3-dimensjonale (3D) avbildning av ansiktet. 3D ultralyd bygger på 2-dimensjonale (2D) ultralyd bilder tatt i flere retninger. 2D bildene behandles i et dataprogram for å fremstille 3D bildene.

For å se ansiktet tydelig må det peke ut mot magen, uten armer, bein, navlesnor eller morkake rett foran, og det må være bra med fostervann foran ansiktet.