«Striae gravidarum» er strekkmerker som utvikler seg i forbindelse med graviditet. Det forekommer i 50 til 90% hos gravide og er derfor svært vanlig. En ser det som rød eller violette linjer/arr i huden som gradvis blekner når de forsvinner. Buk, bryst og lår er mest utsatt. Den eksakte årsaken til strekkmerker er uklar og ingen forebyggende behandling har desverre så langt vist seg å være effektiv.

 

Huden består av 3 lag: Overhuden (epidermis), lærhuden (dermis) og underhuden (subcutis). Lærhuden er det tykkere hudlaget som sørger for hudens struktur og elastisitet. Lærhuden er den største delen av huden og er laget av sterke, elastiske bindevevsfibre. Den består av 90% kollagenfibre, 5% elastiske fibre og 5% væske. Det er i lærhuden strekkmerkene dannes.

hudlagren_no

Studier som er utført ved påsmøring av diverse kremer har så langt ikke vist noen effekt (Brennan, Young, Devane). En oversiktsartikkel fra 2012  tok for seg 6 studier hvor 800 kvinner ble inkludert. Kvinnene ble randomisert i 2 grupper der den ene gruppen fikk krem med virkestoff og den andre gruppen fikk krem uten virkestoff. Resultatet viste ingen forskjell på huden til de to gruppene.

 

Hva kan fremkalle strekkmerker?

  • Graviditet (striae gravidarum)
  • Vektøkning
  • Pubertet

Mange som er langt fra overvektig får også strekkmerker. Det kan ofte skyldes skyldes mangel på kollagen, men også gener.

 

Hva kan forebygge strekkmerker under graviditeten?

Det finnes ingen veldokumentert behandlingsformer og det er bortkastede penger å kjøpe dyre kremer. Slike kremer synes å ha liten effekt i dypere lag av huden (lærhuden, hvor strekkmerkene dannes). Mange sier at de har ungått strekkmerker med å smøre huden med olje for å holde den myk og smidig, men det finnes ingen dokumenterte resultater på dette. Det skader uansett ikke å gjøre dette, men du kan fint kjøpe en helt vanlig olje for huden som ikke koster skjorta. Resultatet vil altså ikke bli bedre om det står «mot strekkmerker» og koster 300 kr mer.

 

Det har vært diskutert at kostholdet kan bidra til å unngå strekkmerker. Dette er det foreløping lite forskning på. Det som er diskutert er at  kollagenrik og balansert kosthold kan forbygge strekkmerker. Dette vil si å drikke nok vann, spise nok grønnsaker, bær og frukt, spise egg, fugl, kjøtt og fisk (som inneholder kollagen) og unngå mye sukker og stivelse.

 

Har man allerede fått strekkmerker vil den beste «kuren» være å faktisk godta at de er der og at kroppen er like fin med som uten.

En kvinne (ukjent kilde) beskrev så fint at hun så på strekkmerkene sine som den første tegningen hennes barn hadde laget til henne – fra innsiden av magen. Kanskje vi alle burde tenke slik?

 

Water fruit-and-vegetables1 meat-fish-eggs-chicken

 

Kilde: Cochrane Database Syst Rev. 14. Nov. 2012.»Topical preparations for preventing stretch marks in pregnancy». Brennan M, Young G, Devane D.